Verdens poliodag 24 Oktober


Verdens poliodag er 24 oktober. Da feirer vi at vilt poliovirus nå bare finnes i to land, Afghanistan og Pakistan. Rotary og våre partnere har redusert polio med 99,9% siden 1988. Det skyldes internasjonalt samarbeid gjennom Global Polio Eradication Initiativ (GPEI) overvåking, utholdenhet og effektive vaksiner. De gis i dag både som dråper som er lette å gi og sprøyter.

Norge har vært poliofri så lenge at mange ikke vet at Polio er en lammende sykdom som kan være dødelig og som det ikke finnes noen kur for. Det er viktig at vi som rotarianere minner om dette i våre nærmiljøer og poliodagen er en veldig fin anledning til å skape blest om saken.

Utryddelse av polio er en krevende og dyr oppgave som må fullføres, ellers vil det vi har oppnådd gå tapt. Alle barn er truet så lenge smitten finnes, og noen er uvaksinerte. Det ser vi i praksis i områder der vaksinasjonsgraden er lav: Dråpevaksinen kan i enkelte tilfeller muttere. Viruset vil ikke angripe den vaksinerte, men uvaksinerte som er i nærheten kan bli smittet og syke. På den måten har det oppstått poliotilfeller i land som er erklært poliofrie. Disse tilfellene skyldes det vi kaller VDPV2 Vaccine Derived Poliovirus. I de tilfellene dette skjer settes det inn stor innsats med smittesporing og vaksinasjonskampanjer. Når dette skjer feiltolkes det i enkelte miljøer som at vaksineprogrammet ikke nytter.

Men hvordan er det med vaksinering blant oss voksne? Poliovaksinen må fornyes hvert 10. år. Er vår vaksine blitt for gammel kan vi risikere å ta med oss smitten hjem. 

KAMPEN MOT POLIO ER MYE MER ENN VAKSINERING AV BARN

For å sikre at polioviruset ikke blomster opp og får nytt fotfeste er det etablert et Global Polio Laboratory Network. Forskere fra hele verden samarbeider i laboratorier godkjente av WHO. Oppdages det poliosmitte settes det straks i gang tiltak for å identifisere smittekilden, behandle de syke og vaksinere alle i området. Dette apparatet har kommet til stor nytte også ved bekjempelse av andre sykdommer, f. eks Ebola og COVID. I disse dager, mens Pakistan fortsetter å kjempe mot virkningene av de store flommene, fortsetter polioarbeiderne på bakken sitt vaksinasjonsarbeid, samtidig som de bistår i nødhjelpsarbeidet. De utfører aktiv overvåking for smittsomme sykdommer, identifiserer ernæringsbehov for befolkningen som er drevet på flukt, og samler inn og analyserer data som grunnlag for målrettede nasjonale hjelpetiltak. Det samme skjedde i Afghanistan tidligere i år etter jordskjelvet der.

Vår president Jennifer Jones kunngjorde for litt siden at Rotary vil øke sin innsats med USD 150 millioner. Det er strålene. Vi håper at distriktets rotarianere vil bruke dagen til å synliggjøre Rotarys arbeid og å få flere til å bidra med penger. 


 
Cathrine Skjeggerød tildelt Paul Harris Fellow

15. juni 2023

Cathrine Skjeggerød tildelt Paul Harris Fellow

Cathrine Skjeggerød tildelt Paul Harris Fellow. Trykk for å lese mere.

To nye medlemmer

15. juni 2023

To nye medlemmer

På sommeravslutningen hadde vi gleden av ta opp to nye medlemmer; Ellen Eia og Helge Johannessen. Velkommen til oss.

Verdens poliodag 24 Oktober

21. oktober 2022

Verdens poliodag 24 Oktober

Verdens poliodag er 24 oktober. Trykk for å lese mer

Stange Gård

15. september 2022

Stange Gård

Flott besøk på Stange Gård.
Tema var lokal produksjon av chili.
Arnt Harald Stange fortalte om prosjektet «kortreist chiliproduksjon».
Trykk for å lese mer

Presidentskifte for sesong 2022-2023

23. juni 2022

Presidentskifte for sesong 2022-2023

Fin avslutning på mølla i kveld, med presidentskifte og sesongavslutning. Herman gav stafettpinnen videre til Leif som skal styre oss i 2022-2023. Trykk for å lese mer.


re Rotary på Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Gran VVS
Adresse: Bispeveien 1045
Postnummer: 3174
Sted: Revetal
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 18:30
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022Roterende Lenker

Nyheter fra
Rotary International:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...